Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die er zorg voor draagt dat u als ondernemer toch een inkomen heeft op het moment dat u arbeidsongeschikt raakt. De overheid keert geen uitkering uit aan ondernemers. Wanneer u als ZZP’er of ondernemer onverwacht arbeidsongeschikt (door ziekte of ongeval) wordt voor werk, keert een arbeidsongeschiktheidsverzekering een vooraf besproken bedrag uit als inkomen. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. Deze uitkering ontvangt u bijvoorbeeld tot u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Het afsluiten van deze verzekering gaat gepaard met veel ingewikkelde keuzes. CHEAPP vergelijkt alle verzekeraars voor u, zodat u de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering vindt die bij u past.

[contact-form-7 id=”1939″ title=”AOV”]

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP

Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor uw eigen inkomen. Wanneer u als zelfstandig ondernemer arbeidsongeschikt raakt, kan dit flinke financiële gevolgen hebben. De kosten van uw onderneming lopen immers door. Als ZZP’er maakt u bij de overheid geen aanspraak op uitkeringen van een werknemersverzekering (met uitzondering van een eventuele zwangerschapsuitkering). Het begrip arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP is niet meer dan het niet goed of niet kunnen uitvoeren van uw werk. Dit kan komen doordat u plotseling fysiek of mentaal ziek wordt of een ongeval krijgt. Voor vrouwelijke ZZP’ers of ondernemers kan dit ook een zwangerschap betreffen. We geven u 4 tips waar op te letten bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De oorzaak van uw arbeidsongeschiktheid hoeft niet direct iets te maken hebben met uw werk. Dit betekent dus ook dat de reden (het ongeval, de ziekte of de zwangerschap) door iets  buiten uw werk en in uw vrije tijd wordt veroorzaakt. Wanneer u ZZP’er in de avonduren graag op te tennisbaan staan, heeft u altijd kans op blessures. Wanneer u door deze blessure arbeidsongeschikt raakt, geldt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers nog steeds.

In vrijwel alle gevallen geldt een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet bij opzet, grove schuld en alcohol- of drugsgebruik. Naast ZZP’ers maken ook directeur-grootaandeelhouders en vrije beroepsbeoefenaren aanspraak op een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht als ZZP’er?

Werknemers zijn in de meeste gevallen automatisch (verplicht) verzekerd tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid. Dit kan als ZZP’er een flinke financiële klap betekenen. Toch is het niet verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten als ZZP’er. Veel ondernemers zijn namelijk prima in staat om financiële gevolgen ten gevolge van kortstondige arbeidsongeschiktheid op te vangen. Hoewel het niet verplicht is, wordt geadviseerd om bij een langdurige periode van arbeidsongeschiktheid een verzekering af te sluiten, omdat dit uw onderneming in gevaar kan brengen. Er zijn wel een aantal verzekeringen welke u als ZZP’er moet afsluiten. We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Wanneer ben ik arbeidsongeschikt?

U bent arbeidsongeschikt op het moment dat u minstens 25% beperkt bent om uw beroepswerkzaamheden uit te voeren. U kunt bij deze verzekering zelf kiezen hoe de arbeidsongeschiktheid beoordeeld wordt.

De mate van arbeidsongeschiktheid wordt bepaald aan de hand van een percentage. Het arbeidsongeschiktheidspercentage kan worden berekend op basis van een formule die de balans maakt tussen maatmanloon, verdiencapaciteit en restverdiencapaciteit. Dit berekent kort gezegd de balans tussen wat u verdient zonder dat u arbeidsongeschikt bent en wat u nog kunt verdienen wanneer u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent.

Hoe wordt het uitkeringsniveau bepaald?

He uitkeringsniveau van de arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt bepaald door het percentage van arbeidsongeschiktheid en uiteraard het verzekerde bedrag. De meeste verzekeraars die CHEAPP vergelijkt, maken gebruik van de volgende tabel:

Arbeidsongeschiktheidspercentage Uitkeringspercentage
minder dan 25 % 0 %
25 – 35 % 30 %
35 – 45 % 40 %
45 – 55 % 50 %
55 – 65 % 60 %
65 – 85 % 75 %
80 – 100 % 100 %

 

Het uitkeringspercentage wordt vastgesteld door een onafhankelijke verzekeringsarts.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering-premie en de belasting

Wanneer u als ZZP’er of ondernemer zelf de verzekerde bent, is de premie voor uw arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Deze premie is aftrekbaar in box 1 bij de aangifte van de inkomstenbelasting. De tegenhanger is echter dat dit de eventuele uitkering weer belast.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering offerte aanvragen

Wilt u liever een advies op maat of heeft u hulp nodig bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Vraag dan een maatwerk offerte aan of neem contact op met één van onze verzekeringsspecialisten.