Buitenlands rijbewijs? Wat zijn de mogelijkheden?

Je bent in Nederland, maar hebt een buitenlands rijbewijs. Je wilt daarmee graag in Nederland autorijden of een Nederlandse autoverzekering afsluiten. Is dat mogelijk en hoe gaat dat in zijn werk?

Verhuisd naar Nederland

Als je naar Nederland verhuist, dan kun je nog een tijdje gebruik maken van je buitenlandse rijbewijs. Het ligt er aan waar en wanneer je je rijbewijs hebt gehaald hoe lang dit is. Wij leggen je graag uit waar dit precies aan ligt.

Europees rijbewijs afgegeven vóór 19 januari 2013

Heb je een rijbewijs dat is afgegeven binnen de Europese Unie vóór 19 januari 2013? Dan mag je vanaf de datum van afgifte nog 10 jaar met het rijbewijs blijven rijden in Nederland. Voorwaarde is dat het rijbewijs nog geldig is.

Europees rijbewijs afgegeven na 19 januari 2013

Heb je een rijbewijs dat is afgegeven binnen de Europese Unie na 19 januari 2013? Dan mag je vanaf de datum van afgifte nog 15 jaar met het rijbewijs blijven rijden in Nederland. Voorwaarde is dat het rijbewijs nog geldig is.

Europees rijbewijs bijna verlopen en pas net in Nederland?

Is je Europese rijbewijs ouder dan 9 jaar? Dan is je rijbewijs bijna verlopen. Normaal gesproken moet je het rijbewijs dan zo snel mogelijk omruilen voor een Nederlands rijbewijs. Woon je pas net in Nederland? Dan krijg je daar iets langer de tijd voor. Vanaf de datum dat je in Nederland bent ingeschreven, krijg je twee jaar de tijd om je rijbewijs om te ruilen. Dit is wel op voorwaarde dat het rijbewijs nog geldig is.

Rijbewijs afgegeven buiten de EU

Heb je een rijbewijs dat is afgegeven buiten de Europese Unie? Dan mag je hier nog een half jaar mee blijven rijden in Nederland. Voorwaarde is dat het buitenlandse rijbewijs nog geldig is. Je krijgt om precies te zijn 185 dagen om je buitenlandse rijbewijs om te ruilen voor een Nederlands rijbewijs.

Autoverzekering afsluiten met buitenlands rijbewijs

Is je buitenlandse rijbewijs volgens de bovenstaande richtlijnen geldig in Nederland? Dan kun je gewoon een autoverzekering afsluiten.