Heb je je caravan en boot verzekering al gecheckt?

Lekker genieten van je vakantie met de boot of caravan, of misschien wel met allebei; het is bijna weer zover! En als er dan toch iets gebeurt, dan ben je blij als je weet dat je goed verzekerd bent. Check daarom je caravanverzekering en pleziervaartuigenverzekering voordat je op reis gaat. Hier lees je waar je op moet letten.

Laat je zorgen varen met de pleziervaartuigenverzekering

In Nederland is het niet verplicht om je boot WA te verzekeren. Maar heb je een zeilboot, speedboot, jacht of een jetski, dan is dat wel verstandig om te doen. Kano’s, sloepen en motorboten met een motor minder dan 4 pk vallen onder de aansprakelijkheidsverzekering. Bij een pleziervaartuigenverzekering kun je net als bij een autoverzekering kiezen uit een WA-verzekering die de schade dekt die je aan anderen veroorzaakt, of uit een WA-met casco dekking. Bij deze variant is ook schade aan je eigen boot meeverzekerd. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de trailer waarop je je boot vervoert of de buitenboordmotor, mee te verzekeren.

Je caravan, je tweede huis

Een caravanverzekering is ook geen overbodige luxe, het is tenslotte je tweede huis! Zolang hij aan de auto vastgekoppeld zit, is je caravan meeverzekerd in de WA-verzekering van je auto (en wordt schade die je veroorzaakt bij anderen gewoon vergoed). Maar ontstaat er schade op de camping of in de stalling, dan kun je die alleen claimen bij de caravanverzekering. Wat vergoedt de verzekeraar?

  1. Standaard dekking

Schade of vandalisme aan alle onderdelen van de caravan (zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant) zitten in de standaard dekking van een caravanverzekering. Maar wat je van huis meeneemt (tv, tablet, campingstoelen) valt onder de reisverzekering. Als jou wat overkomt zodat je niet meer zelf naar huis kunt rijden, dan wordt je caravan teruggebracht. Dat heet repatriëring. In het ergste geval dat je caravan wordt gestolen, krijg je de aanschafwaarde of de dagwaarde vergoed. Goed om te weten: spullen om je caravan te beveiligen, zoals een wielklem of disselslot, zijn meeverzekerd met de basisverzekering.

  1. Niet met storm de weg op!

Natuurlijk is het onveilig om de weg op te gaan met je caravan als het hard waait, maar moet het toch, check dan in ieder geval de polisvoorwaarden van je verzekering. Volgens de KNMI stormt het bij windkracht 9. Maar let op; sommige verzekeraars vinden windkracht 7 al een storm, en keren dan bij schade niet uit.

  1. Hagelschade

De laatste jaren zijn er steeds vaker felle hagelbuien, we hebben er al eens een blog over geschreven. Veel nieuwe caravans hebben inmiddels een hagelbestendig dak maar hagelschade kan ook ontstaan aan de zijwanden of de ramen. We raden je aan om goed na te denken of jouw caravan het waard is om hagelschade als optie op te nemen in je verzekering.

  1. Caravanaccessoires

De extra’s in of aan je caravan kun je apart meeverzekeren. Extra’s zijn bijvoorbeeld de voortent, de luifel, het fietsenrek, het reservewiel of een zonnepaneel. Je krijgt dan een vergoeding bij beschadiging of diefstal.

Online vergelijken

Cheapp is dé onafhankelijke specialist in het online vergelijken en afsluiten van verzekeringen. Maak nu de online berekening voor je caravan of boot verzekering en ontdek het gemak van 24/7 verzekeren.