Grijs kenteken is geel

Een auto met een ‘grijs kenteken’ heeft gewoon een gele kentekenplaat. ‘Grijs kenteken’ is de benaming voor bestelauto’s die nog stamt uit de tijd dat het kentekenbewijs voor bestelwagens grijs was. Nu is dat groen, net als voor alle andere auto’s.

Bestelauto is slimme keus
Er rijden veel ondernemers rond in een bestelbus. De bestelwagen van tegenwoordig ziet er representatief uit en rijdt comfortabel. Een bestelauto is ook nog eens een voordelige aanschaf want u betaalt geen BPM, en die bedraagt vaak een derde van de kostprijs. Daarnaast is de wegenbelasting voor bestelauto’s lager.

Voorwaarden rijden met ‘grijs kenteken’
Niet iedereen mag met een ‘grijs kenteken’ rijden. U en uw auto moeten uiteraard wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet u ondernemer zijn voor de omzetbelasting en dient u te beschikken over een BTW nummer. De bestelauto mag niet meer dan 3.500 kg wegen, anders wordt hij als vrachtwagen aangemerkt. Daarnaast moet de bestelauto een vlakke laadruimte hebben waarin geen personen kunnen worden vervoerd. En tenslotte moet u tenminste 10% van de kilometers zakelijk rijden.

Bestelautoverzekering
Uw bestelwagen zult u altijd zakelijk moeten verzekeren. Hiervoor sluit u een bestelautoverzekering af. Het verschil tussen deze verzekering en de bedrijfsautoverzekering of zakelijke autoverzekering zit hem in het feit dat u goederen vervoert in uw bestelauto en geen personen. Er mogen uiteraard wel personen meerijden. Soms zit daarvoor zelfs een extra bank in de bestelauto. Voor uw bestelautoverzekering kunt u net als voor andere autoverzekeringen kiezen uit WA, Beperkt Casco of All-risk.

Privé rijden is meeverzekerd
Ook al is uw bestelauto een zakelijk vervoersmiddel, u mag er ook privé in rijden. Uw verzekering dekt ook eventuele schade tijdens privé ritten.

‘En hoe zit het met de spullen in de laadruimte?’
Het gereedschap of de goederen die u meeneemt in uw bestelauto zijn niet automatisch meeverzekerd. U zult daarvoor een aanvullende dekking moeten afsluiten. Er zijn allerlei mogelijkheden waarbij u zelf de afweging moet maken welke belangrijk zijn voor uw onderneming. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor rechtsbijstand, een inzittendenverzekering of een verzekering voor de lading. U kunt eenvoudig online een passende verzekering afsluiten voor uw bestelauto. Voor advies op maat kunt u contact opnemen met onze klantenservice of bellen naar 0168-327281.