Schadevrije jaren: hoe zit het nou?

Schadevrije jaren is een lastig begrip. Dat komt mede doordat verzekeraars verschillende definities daarvan hanteren. Wat zijn schadevrije jaren nu precies en hoe kan ik schadevrije jaren bij mijn autoverzekering aantonen? Is een werkgeversverklaring ook geldig? En hoeveel schadevrije jaren val ik terug na een autoschade? Hier vind je alles over schadevrije jaren.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren bouw je op tijdens de periode dat jouw zakelijke autoverzekering loopt. Voor ieder jaar dat je geen schade hebt, klim je op de zogenaamde bonus/malus-ladder. Elk jaar stijgt daarmee de hoogte van jouw no-claimkorting. De no-claimkorting bepaalt de hoogte van de premie. Schadevrije jaren bouw je alleen op als de bestelautoverzekering op jouw eigen naam staat. In uitzonderlijke gevallen kunnen schadevrije jaren worden overgedragen (bijv. bij overlijden of scheiding). Je kunt de schadevrije jaren meenemen als je naar een andere verzekeraar gaat.

Schadevrije jaren aantonen

Als je een (nieuwe) bestelautoverzekering afsluit, vraagt de verzekeraar altijd hoeveel schadevrije jaren je hebt. Ook vraagt de verzekeraar hoe je deze schadevrije jaren kunt aantonen. Er zijn verschillende manieren om het aantal schadevrije jaren aan te tonen.

 1. Roy-data
  Sinds 1 september 2007 bestaat er een centrale database waarin verzekeraars registreren hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Wissel je van verzekeraar? Dan kan jouw nieuwe verzekeraar via Roy-data snel het aantal schadevrije jaren controleren.
 2. Royementsverklaring
  Heb je voor 1 september 2007 een royementsverklaring ontvangen van jouw oude verzekeraar? Dan kun je alleen daarmee jouw schadevrije jaren aantonen. Een royementsverklaring is een waardedocument. Deze wordt maar één keer verstrekt. De verklaring is slechts één jaar geldig, daarna vervallen de schadevrije jaren. Soms nemen verzekeraars in overleg een royementsverklaring ouder dan 12 maanden over.
 3. Leaseverklaring
  Heb je gereden in een lease-auto? Verzekeraars accepteren dan vaak ook een leaseverklaring die je ontvangt van de leasemaatschappij.
 4. Werkgeversverklaring
  Een werkgeversverklaring wordt maar zelden geaccepteerd. Vraag jouw werkgever daarom naar een verklaring van de betreffende verzekeraar. Je dient echter wel de enige bestuurder te zijn geweest van het voertuig. Overigens bepaalt de verzekeraar zelf of hij de werkgeversverklaring accepteert.

Schadevrije jaren opbouwen of verliezen

Voor ieder jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je 1 schadevrij jaar op. Daarmee klim je op de bonus/malus ladder (en sta je dus in de ‘bonus’). Maar als je een schade claimt en de schade is jouw schuld, val je terug op de bonus/malus-ladder. De gemiddelde terugval bij een ‘schuldschade’ bedraagt 4-6 schadevrije jaren, maar dit verschilt per schade en verzekeraar. Als je nog maar 1 jaar verzekerd bent, kun je hierdoor zelfs een negatief aantal schadevrije jaren opbouwen (bijv. -3 schadevrije jaren). Dit wordt in verzekeringstermen ook wel een malus-situatie genoemd. Als er sprake is van een malus-situatie betaal je vaak een extra toeslag op de premie voor je bestelautoverzekering.

Schadevrije jaren en overstappen

Wil je een andere bedrijfsautoverzekering afsluiten? Dan moet je weten jij hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Als je dat weet is overstappen heel eenvoudig. Maak een vergelijking en zie hoeveel je kunt besparen.