Welke autoverzekering past bij mij? 6 tips waar u op moet letten

Het is in Nederland verplicht uw auto minimaal WA te verzekeren. Er zijn dan ook tal van autoverzekeraars. Maar hoe vindt u de verzekering met de beste voorwaarden? Of de verzekering met de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Onze 6 tips helpen u bij het kiezen van de verzekeringen die het beste aansluit op uw situatie.

1. Vergelijk verschillende autoverzekeringen

Vindt uw nieuwe autoverzekering via onze vergelijkingsmodule. Binnen enkele minuten ziet u welke verzekering het beste bij u en uw situatie past en welke premie u betaalt.

Voorwaardelijk voor het afsluiten van een nieuwe verzekering:

  • Schadevrije jaren: de schadevrije jaren staan op de verzekeringspolis of kunt u opvragen bij uw huidige verzekeraar;
  • Meldcode: de meldcode vindt u op de achterkant van uw kentekenbewijs;
  • Opzeggen: zeg uw huidige autoverzekering pas op nadat u uw nieuwe verzekering hebt afgesloten.

2. Kies de juiste autoverzekering

U heeft de keuze uit drie soorten autoverzekeringen. Hierbij geldt dat u vaak lang niet altijd een volledige dekking nodig heeft. Zo kan een oude auto volledig verzekeren onnodig duur zijn. De verschillende autoverzekeringen zijn:

WA (wettelijke aansprakelijkheid)
Dit is de minimale verzekering die een autobezitter moet afsluiten en verzekert de auto tegen schade aan een ander voertuig. Deze verzekering wordt veelal gekozen wanneer de auto tien jaar of ouder is. De reden hiervan is de lage restwaarde.

WA+ (beperkte casco)
Een WA+ (of beperkte casco) dekt naast schade aan een ander voertuig ook de schade van ‘buitenaf’. Voorbeelden hiervan zijn steenslag en storm. Voor deze verzekeringsvorm wordt vaak gekozen wanneer de auto tussen de zes en tien jaar oud is.

Allrisk (volledige casco)
Heeft u een auto van zes jaar of jonger? Dan is de meest uitgebreide allriskdekking raadzaam. Wanneer u zelf schade veroorzaakt, vergoedt deze verzekering niet alleen de schade van een ander, maar ook die van u.

3. Premie van de autoverzekering

De premie van uw autoverzekering, ofwel het bedrag dat u periodiek betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals dekking, leeftijd, postcode, autotype, kilometers per jaar en het aantal schadevrije jaren. Bekijk hier waar de autoverzekering het duurst is. Enkele aandachtspunten waarmee u rekening moet houden tijdens het afsluiten van de verzekering zijn:

  • Jongeren: statistieken laten zien dat jongeren vaker ongelukken veroorzaken. Daarom is deze doelgroep risicovoller voor verzekeraars en geldt dat zij vaak een eigen risico of premietoeslag moeten betalen. Ook kan het voorkomen dat
    verzekeraars deze doelgroep niet accepteren. Ditzelfde geldt voor senioren.
  • Rijstijlkorting: er zijn verzekeringen waarbij u wordt beloond met een premiekorting voor de rijstijl. De automobilist deelt zijn of haar gegevens met de verzekeraar.

4. Lees de voorwaarden

Misschien klinkt deze tip als een open deur, maar cruciaal bij het afsluiten van een verzekering, zijn de voorwaarden. U bent namelijk al snel geneigd naar de prijs en dekking te kijken bij het afsluiten van een verzekering. Zeker zo belangrijk zijn de voorwaarden die aan de autoverzekering verbonden zijn. Wist u namelijk dat:

  • Ook al bent u allrisk verzekerd en rijdt u uw auto total loss, dan ligt het aan de voorwaarden hoeveel u terugkrijgt voor uw auto. Dit kan zijn: de dagwaarde, de nieuwwaarde of occasion- of aanschafwaarde;
  • Bij diefstal is de uitkering afhankelijk van de beveiligingsklasse van uw auto;
  • Let op de standaard eigen risico die u betaalt bij schade.

5. Aanvullende verzekering

U kunt uw autoverzekering afsluiten met een aanvullende verzekering. U betaalt dan premie om in meer situaties een vergoeding te krijgen voor eventuele schade of rechtshulp. Enkele voorbeelden van aanvullende verzekeringen zijn: de inzittenden-, rechtsbijstand of pechhulpverzekering.

Inzittendenverzekering
De inzittendenverzekering sluit u vooral voor uzelf en uw passagiers af. Hiermee verzekert u zichzelf en de passagiers tegen de financiële gevolgen van bijvoorbeeld een verkeersongeluk, zoals lichamelijk letsel.

Rechtsbijstandverzekering
Een rechtsbijstandverzekering of juridisch advies is prettig wanneer u onenigheid heeft over de schuldvraag bij het verkeersongeval. Ook kan de bestuurder ondersteuning krijgen bij het verhalen van allerlei kosten naast de opgelopen autoschade. Ook hierbij kan worden gedacht aan letselschade.

Pechhulpverzekering
U kunt uw auto- of reisverzekering aanvullen met een pechhulpverzekering. Dit gebeurt meestal bij allrisk verzekeringen. Wanneer u zich voor pechhulp verzekert, schakelt de verzekeraar een sleepdienst of garage in. Controleer altijd of u geen dubbele dekking heeft via een reisverzekering. Autopech is in sommige gevallen standaard meeverzekerd.

6. Tweede autoverzekering

Bij veel verzekeraars is het mogelijk om een tweede auto mee te verzekeren via de ‘tweede gezinsautoregeling’. Hierbij krijgt u dezelfde no-claimkorting als bij de eerste auto of een andere premiekorting. Let op: hier zitten vaak wel andere voorwaarden aan verbonden. Een voorbeeld is dat de tweede gezinsauto maximaal 12.000 kilometer per jaar rijden.

Heeft u nagenoeg evenveel schadevrije jaren op uw naam staan als uw partner? Dan kunt overwegen om de tweede auto apart te laten verzekeren. Of dit aantrekkelijk is, kunt u controleren door de premies en voorwaarden te vergelijken ten opzichte van de ‘tweedegezinsautoregeling’.

Daarnaast gaan we in dit artikel nog wat dieper in op de kop-staartbotsing, ook wel kettingbotsing genoemd.

CHEAPP ontzorgt
Het vergelijken van verschillende autoverzekeringen kost tijd en uitzoekwerk. CHEAPP neemt dit graag voor u uit handen. Wij gaan op zoek naar de autoverzekering die het beste aansluit op uw situatie. Hierbij vergelijken wij de premie en voorwaarden van alle verzekeraars van Nederland. Ook wanneer u wilt weten wanneer de autoverzekering opgezegd kan worden. Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.